11. Februara 2020.

Evakuisan neboder: Otkriven nov način prenosa koronavirusa?

Big Portal

Prava drama u ponedeljak se odigrala u Hongkongu. Tamo su vlasti naredile evakuaciju jedne stambene zgrade nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena koronavirusom.

Zaraženi su muškarac i žena, navodno u šezdesetim godinama. Kako piše Saut Čajna morning post, a prenosi Jutarnji list, zaražena žena (62) je živela u stanu tačno ispod muškarca, a ti stanovi imaju zajednički odvod.

Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i vazduhom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dele taj odvodni sistem te ih podvrgli medicinskom nadzoru.

Zasad je poznato da je zaražena žena prva obolela od koronavirusa – počela je da kašlje 3. februara, potom tri puta otišla kod lekara u naredna 4 dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu Princes Margaret. Odmah je stavljena u izolovano odeljenje i u stabilnom je stanju.

Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su takođe stavljeni u karantin i podvrgnuti testiranju na koronavirus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hongkongu Juen Kvok rekao je da odvodna cev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama i to preko ventilacije.

“Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, vazduh iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cevi za ventilaciju”, rekao je Kvok.

Jutarnji list

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare