13. Oktobra 2022.

EuroNCAP: Pet zvjezdica za Mazdu CX-60

Big Portal

Potpuno novi modle, Mazda CX-60, dobila je maksimalnu ocenu od pet zvezdica od strane EuroNCAP-a u poslednjoj seriji testova koju je sprovela ova organizacija. Japanski SUV imao je skor 91% u kategoriji putnika-dece, odnosno 88% bodova u kategoriji odraslih putnika.

Ostvaren je i impresivan rezultat od 89% i u kategoriji za nezaštićene učesnike u saobraćaju (pešaci, biciklisti…).

Mazda CX-60 je postigla maksimalan broj bodova u kategoriji dece od 6 i 10 godina za performanse na testu sudara, i to i za frontalni i za bočni sudar.

U testiranjima za putnike-decu, ispravna ugradnja dečjih sedišta takođe je dobila visoke ocene, što je dovelo do odličnog kombinovanog rezultata od 91%.

Sa visokim ocenama u testovima bočnog sudara i dobrim nivoom zaštite prepoznatom u testu krute barijere pune širine, takođe je ostvaren značajan rezultat od 88% bodova kod odraslih putnika.

I kod bočne barijere i kod – jačeg – bočnog udara u stub, zaštita svih kritičnih delova karoserije bila je dobra, što je dovelo do maksimalnog rezultata u ovom segmentu ocenjivanja.

Mazda CX-60 je postigla impresivnih 89% bodova u kategoriji ranjivih učesnika u saobraćaju. Adekvatni učinak inteligentnog sistema automatskog kočenja (AEB) učinio je rezultat jednim od najboljih do sada za sva testirana vozila od poslednjih ocena EuroNCAP-a.

Potpuno novi veliki SUV pridružuje se tako Mazdi CX-5 (2017.), Mazdi 6 (2018.), Mazdi 3 i Mazdi CX-30 (obe 2019.), kao i Mazdi MX-30 (2020.) u dobijanju maksimalnih pet zvezdica na EuroNCAP testu.

Mazda CX-60 je postigla impresivan rezultat i u četvrtoj kategoriji EuroNCAP testa: sistemi bezbednosti, gde je zabeležila skor od 76%.

Oceni od pet zvezdica doprinosi prilagodljiva Skyactiv arhitektura na kojoj je baziran CX-60 (Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture).

Širok spektar kompanijinih naprednih i-Activsense sigurnosnih tehnologija za podršku vozaču kojima je vozilo opremljeno igra još jednu ključnu ulogu u postizanju ove ocene.

Nove tehnologije, među kojima su pomoć pri skretanju u saobraćaju (Turn Across Traffic Assist), SBS-R detekcija pešaka i BSM upozorenje prilikom izlaska iz vozila koje detektuje vozila, pešake i bicikliste koji prilaze sa zadnje strane vozila (BSM Vehicle Exit Warning), pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i da se smanji verovatnoća oštećenja ili povreda, a istovremeno nude visoke standarde zaštite pešaka.

Osim toga, Mazdin sistem Kinematic Posture Control (KPC) dodatno stabilizuje vozilo dok je u pokretu, olakšavajući bezbednu vožnju, a ova funkcije dodatno smanjuje mogućnost nezgode, objašnjavaju u japanskom proizvođaču.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare