EU želi povratak baterija koje se lako mijenjaju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

EU želi povratak baterija koje se lako mijenjaju

U prošlosti, veliki broj kompanija je kreirao telefone koji su imali uklonjive i zamenjive baterije. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne može da drži punjenje kao pri kupovini uređaja, bilo je potrebno samo zameniti je novom baterijom.

S druge strane, aktuelni dizajn telefona nudi opciju menjanja baterije (mada se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće menjati) ali ovo može biti veoma skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike pre ohrabruju da kupe novi telefon. Izgleda da EU (Evropska Unija) nije saglasna sa ovom praksom, a prema procurelim dokumentima EU želi povratak zamenjivih baterija.


Očekuje se da će Evropska Unija diskutovati o mogućnosti da se povratak zamenjivih baterija načini obaveznim, a ova diskusija bi mogla započeti već narednog meseca. Ukoliko predlog bude izglasan, kompanije bi mogle biti primorane da počnu da kreiraju telefone koji imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene.

Ovo nije prvi put da EU razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u smartfon industriji. Nedavno je Evropska Unija predložila da svi telefoni koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci sa Lightning porta na neki standardni port (kao što je USB-C).

Izvor: Ubergizmo

Danas objavljeno

Nevjerovatan trik koji će vam olakšati život: Skenirajte dokumente pomoću telefona

D

WhatsApp izgubio milione korisnika zbog novih uslova

D

Policija iskoristila Apple Watch kako bi pronašla otetu ženu

D

Ostavite komentar