28. Februara 2020.

EU želi povratak baterija koje se lako mijenjaju

Big Portal

S druge strane, aktuelni dizajn telefona nudi opciju menjanja baterije (mada se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće menjati) ali ovo može biti veoma skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike pre ohrabruju da kupe novi telefon. Izgleda da EU (Evropska Unija) nije saglasna sa ovom praksom, a prema procurelim dokumentima EU želi povratak zamenjivih baterija.


Očekuje se da će Evropska Unija diskutovati o mogućnosti da se povratak zamenjivih baterija načini obaveznim, a ova diskusija bi mogla započeti već narednog meseca. Ukoliko predlog bude izglasan, kompanije bi mogle biti primorane da počnu da kreiraju telefone koji imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene.

Ovo nije prvi put da EU razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u smartfon industriji. Nedavno je Evropska Unija predložila da svi telefoni koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci sa Lightning porta na neki standardni port (kao što je USB-C).

Izvor: Ubergizmo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare