3. Marta 2021.

EU zakon od sada osigurava pravo na popravku električnih uređaja 10 godina od kupovine

Big Portal

Kompanije koje prodaju u Europskoj uniji hladnjake, perilice, sušila za kosu ili televizore od 1.marta moraju da osiguraju da ti uređaji mogu da se poprave do 10 godina od kupovine, što će pomoći da se smanji količina električnog otpada koji se gomila u Evropi, piše Euronews.

To znači da će, po novim pravilima, proizvođači morati da obezbijede da rezervni dijelovi za te uređaje budu dostupni 10 godina.

“Pravo na popravak” radi smanjenja ekološkog otiska

“Pravo na popravak”, kako ga nazivaju, stupa na snagu u 27-članom bloku u ponedjeljak. Dio je šireg napora da se smanji ekološki otisak proizvedene robe čineći je trajnijom i energetski efikasnijom.

“Ovo je zaista veliki korak u dobrom smjeru”, rekao je Daniel Affelt iz ekološke grupe BUND-Berlin, koja vodi nekoliko servisa za popravak.

”Moderni aparati su često zaljepljeni ili spojeni na takav način da je potreban specijalni alat ili da se moraju silom otvoriti, tako da i ne mogu da se poprave, rekao je Affelt.

Osiguranje rezervnih dijelova

Drugi problem je nedostatak rezervnih dijelova.

„Ljudi žele da poprave svoje aparate. Kada im kažete da ne postoje rezervni dijelovi za uređaj koji je star samo nekoliko godina, to ih zaista frustrira“, izjavio je Affelt.

Po novim pravilima EU, proizvođači će morati da osiguraju da dijelovi budu dostupni 10 godina, mada će neke dijelove moći da dobiju samo profesionalne kompanije za popravku kako bi se osigurala njihova ispravna zamjena.

Uputstva za popravku obavezna

Potrošači će kupovinom uređaja dobijati i uputstva za popravku.

Novi aparati biće pravljeni tako da se mogu rasklopiti pomoću standardnog alata da bi mogli da se recikliraju kada više ne mogu da se poprave.

Evropljani svake godine proizvedu više od 16 kilograma električnog otpada po osobi. Gotovo polovina tog otpada su pokvareni kućni aparati, a u EU se reciklira oko 40 posto toga, ostavljajući ogromnu količinu potencijalno opasnog materijala.

Njemačka ministrica za životnu sredinu Svenja Schulze izjavila je da je sljedeći korak da proizvođači moraju da navedu očekivani vijek trajanja proizvoda i da ga poprave ako se pokvari prije isteka tog roka. To bi trebalo da podstakne kompanije da prave trajnije uređaje.

„U radnjama za popravku vidimo mnogo uređaja koji se pokvare ubrzo po isteku garancije“, kazao je Affelt, što je navelo neke aktiviste za zaštitu životne sredine da optuže proizvođače da svoje uređaje planski dizajniraju tako da brzo zastare.

Affelt kaže da se potrošači, znajući da će aparat zaista raditi 10 godina, mogu opredijeliti za proizvode koji su trajniji ili se lako mogu popraviti.

„Za veliku većinu uređaja, popravka je pravi izbor“, rekao je Affelt, dodajući da izuzetak mogu biti stari, neefikasni frižideri koji mogu sadržati gasove sa efektom staklene bašte koji utiču na klimatske promene.

Proširiti pravo na popravku i na smartphone i sl

Grupe za zaštitu životne sredine i potrošačkih prava žele da se „pravo na popravku“ proširi tako da uključi i pametne telefone, laptopove i druge male električne uređaje.

Kompanija Apple je, u odgovoru na sve veće zahtjeve, prošle godine najavila da će početi da pruža obuku i obezbjeđuje rezervne dijelove ovlašćenim nezavisnim prodavnicama za popravku i računara Mac, a ne samo za iPhone.

Zakoni koji garantuju „pravo na popravku“ usvojeni su u nekoliko američkih država, uz podršku obe partije, ali još nema sličnih mjera na nacionalnom nivou.

Švedska je otišla dalje od drugih zemalja EU, tako što je smanjila porez na dodatnu vrijednost za popravke i rezervne dijelove.

Revidiranje označavanja energetske efikasnosti kućnih aparata

Zahtjev da se osigura „pravo na popravku“ dio je mjera EU za ekološki dizajn proizvoda, u okviru kojih će takođe biti revidirano označavanje energetske efikasnosti kućnih aparata.

Novi uređaji također će morati doći s priručnicima za popravak i biti izrađeni na takav način da se mogu demontirati pomoću konvencionalnih alata kada zaista više ne mogu biti popravljeni, kako bi se poboljšala reciklaža.

Direktiva EU o ekološkom dizajnu – čiji je dio pravo na popravak – također će revidirati postojeće energetske naljepnice koje opisuju koliko perilice i drugi uređaji za domaćinstvo troše električne energije. Nova skala od A do G u sedam koraka dopunit će se QR kodom koji će potrošačima pružati dodatne informacije, poput toga koliko je uređaj glasan i sl..

Euronews

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare