EU zahtjeva od Prištine poštovanje Briselskog sporazuma - BIGportal.ba
Region Vijesti

EU zahtjeva od Prištine poštovanje Briselskog sporazuma

Zvaničnici Evropske unije poručili su Kosovu da je poštovanje Briselskog sporazuma obaveza koja mora da se ispuni.

Kao i to da pitanje formiranja ZSO mora biti uključeno u okvir sveobuhvatnog sporazuma o kojem se pregovara u Briselu, prenosi Koha.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je danas za „Kohu“ da je na kosovskoj strani da predloži modalitete, navodeći obaveze koje je Kosovo preuzelo od 2013. godine.

„Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan i povučen. U stvari, Skupštinu Kosova ratifikovala je Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum“, rekao je Stano.

Međutim, dan ranije, iz kabineta premijera Hotija rečeno je da ZSO neće biti tema razgovora u Briselu, i potvrđeno je da će se obaveza da se uspostavi ZSO ispuniti poštovanjem ustava i presude ustavnog suda koji je utvrdio kršenja u sedam poglavlja sporazuma iz avgusta 2015. godine.

Stano je rekao da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO obično pogrešno tumači.

„Iz suda nikada nije rečeno da se Zajednica ne može uspostaviti. Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu. Pitanje aranžmana za nevećinske zajednice – Zajednica treba da se reši kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvim sastancima lidera u julu 2020.godine, a zatim ponovo potvrđeno u poslednjem krugu 7. septembra 2020. godine“, naglasio je Stano.

Stano je ovaj stav izneo u danu kada specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravi u poseti Kosovu i Srbiji.

Izvor: Kosovo

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar