6. Oktobra 2021.

EU zahtijeva: Istražite Đukanoviće

Big Portal

Prema tim navodima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali su u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

“Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, rekli su “Vijestima” iz Delegacije EU.

Oni su podsetili da će predstojeći godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Iz ambasade SAD, za “Vijesti” su rekli da nisu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u “Pandora dokumentima”, ali podsećaju da je predsednik Džozef Bajden objavio memorandum kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbednosti.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta “Pandora papiri” pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali Milo Đukanović i njegov sin Blažo.

Kabinet predsednika Mila Đukanovića saopštio je sinoć da je “najnovija predstava za javnost NVO MANS samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

U saopštenju se navodi da je tokom 2012. godine, u vreme kada nije obavljao državne poslove, Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

“U to vreme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran”, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare