21. Januara 2020.

EU zabranjuje tehnologije prepoznavanja lica?

Big Portal

Naime, kako je objavio Euroactiv, Evropska komisija razmatra zabranu te tehnologije na tri do pet godina kako bi se procenio njen uticaj i potencijalni rizici. Da podsetimo, srpski MUP je kupio uređaje koji veoma brzo identifikuju lice prolaznika, a slično je i sa zemljama u okruženju, uključujući i članice Evropske unije, poput  Hrvatske. Mogućnosti upotrebe tehnologije su brojne, ali su brojni i potencijalni načini zloupotrebe prepoznavanja lica, te se u Evropi boje efekta masovne upotrebe ove tehnologije u javnom prostoru.

Zbog takve situacije Evropska komisija razmišlja o privremenoj zabrani korišćenja tehnologije prepoznavanja lica u narednih tri do pet godina. Tokom tog vremena regulatorna tela će pronaći načine i izglasati nove zakone s kojima će zabraniti i pokušati da spreči ili makar minimizuje zloupotrebu tehnologije prepoznavanja lica. Izuzeci bi mogli biti samo sigurnosni projekti, te projekti istraživanja i razvoja.

Nova pravila Evropske komisije odnosila bi se i na developere, odnosno osobe koje razvijaju aplikacije bazirane na korišćenju veštačke inteligencije i prepoznavanja lica, kao i na same korisnike. Takođe, Evropska komisija je pozvala zemlje Europske unije na stvaranje posebnih tela koja bi nadgledala sprovođenje ovih pravila.

Izvor: SEEBiz/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare