EU: Veća pomoć za Avganistan, bez dogovora oko izbjeglica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU: Veća pomoć za Avganistan, bez dogovora oko izbjeglica

Države Evropske unije predložile su danas povećanje pomoći Avganistanu i njegovim susjedima, ali nisu uspjele da se dogovore oko zajedničke politike prihvatanja tražilaca azila koje bježe od talibanske vladavine.

Zapadne zemlje koje su uključene u borbu protiv talibana već su evakuisale 100.000 ljudi iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, pitanje koje dijeli zemlje Unije je da li bi taj blok sada trebalo da proširi pravo azila i na druge grupe Avgansitanaca za koje se smatra da će vjerovatno ispaštati zbog talibanske primjene strogog šerijatskog zakona.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Јohanson rekla je da bi EU trebalo da primi avganistanske žene, djecu, sudije, novinare i aktiviste za ljudska prava.

  • Moramo da izbjegnemo humanitarnu krizu, migrantsku krizu i bezbjednosne pretnje – rekla je ona prije sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da bi sve zemlje članice trebalo da odigraju svoju ulogu.

Danska, Češka i Austrija su zemlje koje su izričite u tome da neće primiti avganistanske izbjeglice.

  • Ostanite tu gdje ste, a mi ćemo pružiti podršku regionu i pomoći tamošnjim ljudima – poručio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer onima koji se nadaju da će doći u Evropu.

Danas objavljeno

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

U Banjaluci počela vakcinacija trećom dozom

M.

DNS, PDP i SDS potpisali sporazum o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Prijedora

M.

Ostavite komentar