31. Januara 2022.

EU uvodi sankcije Rusiji? “Vode rat nerava”

Big Portal

Portparol spoljnopolitičke službe EU Stano kazao je da će razmere antiruske sankcije zavisiti od postupaka Rusije.

“Razmere i vrsta sankcija EU koje će biti uvedene protiv Rusije, ukoliko dođe do nekih dejstava protiv Ukrajine, u velikoj meri će zavisiti od vrste i razmera ruskih aktivnosti”, izjavio je Stano na brifingu.

On je istakao da se Brisel fokusira pre svega na dijalog sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, “uprkos priprema ograničavajućih mera, Evropska unija je usredsređena na diplomatiju kako bi se postigla deeskalacija sa ruske strane i započeo ozbiljan dijalog”.

“EU je sada u fazi kada pokušavamo da ostvarimo rezultate sa Moskom putem dijaloga. Ako diplomatija ne bude funkcionisala, spremni smo i na sankcije, ostvaren je znatni pomak na njima. Ali se sada usredsređujemo na diplomatski kolosek”, objasnio je portparol.

Govoreći o sankcijama, Stano je saopštio da EU “razmatra sve opcije”.

“Nećemo se udubljivati u detalje sada. Sve će zavisiti od aktivnosti Rusije”, dodao je.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da EU razmatra mere koje bi nanele “velike troškove ruskoj ekonomiji i finansijskom sistemu”, uključujući i “kontrolu izvoza proizvoda potrebnih Rusiji da ispuni svoje strateške ambicije”.

On je ocenio da u ovim trenucima “Rusija vodi rat nerava” i da EU “mora da zadrži svoje” i insistira na diplomatiji.

Poslednjih nekoliko nedelja EU preti novim sankcijama Rusiji u slučaju “invazije na Ukrajinu”. Međutim, Moskva odbacuje sve optužbe tim povodom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare