EU uvela snakcije Kini, Peking odgovorio - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU uvela snakcije Kini, Peking odgovorio

Savjet EU donio je odluku da uvede sankcije protiv 11 osoba i jednog entiteta odgovornih za ozbiljna kršenja ljudskih prava u šest zemlja širom svijeta.

Gotovo istovremeneo, Kina je svojim restriktivnim mjerama odgovorila na sankcije EU koje se pored Kine odnose i na Sjevernu Koreju, Libiju, Južni Sudan, Eritreju i Rusiju.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj navodi da su sankcije usmjerene na kršenja ljudskih prava, bez obzira gdje se ona dešavaju u svijetu, a da su restriktivne mjere u skladu sa međunarodnim pravom i najvišim standardima vladavine prava.

Ovaj paket sankcija obuhvata i mjere protiv “četiri osobe i jednog entiteta iz Kine“ koji su imali odlučujuću ulogu u kreiranju i primjeni kineske politike u pokrajini Sinkjang.

Borelj dodaje da su ministri EU tokom sastanka informisani da je Kina negativno odgovorila na ove snakcije i dodao da to neće omesti EU da istraje na odbrani ljudskih prava u svijetu.

Odgovor Kine na sankcije EU podrazumijeva, između ostalog, i mjere protiv članova Evropskog parlamenta i Političkog komiteta za ljudska prava, a EU takav potez ocjenjuje kao naprihvatljiv.

  • Želimo da se Kina anagažuje u dijalogu sa EU o ljudskim pravima, a ne da nastavi sa konfrontacijama – zaključio je Borelj.

TANJUG

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar