EU uputila poziv Prištini i Beogradu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU uputila poziv Prištini i Beogradu

EU, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da “deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koje zaoštravanju napetosti”.

To je danas u Briselu izjavio portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Saveta Evrope i ne može o tome da se izjašnjava.

Portparol u EK je dodao da EU ujedno očekuje da dve strane učine sve kako bi kroz dijalog, uz posredovanje Unije, rešili sva pitanja i sklopili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa.

Kosovo je danas zvanično podnelo zahtev za prijem u punopravno članstvo Saveta Evrope koji je prosleđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

“Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (Saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali”, rekao je Vučić.

b92.

Danas objavljeno

Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

M.

Jako nevrijeme pogodilo sjeverozapad BiH

M.

Neće s Petkovim – zbog Rusa?

M.

Ostavite komentar