EU upozorava zbog premještanja ambasada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU upozorava zbog premještanja ambasada

Evropska unija upozorila je Srbiju i samoproglašeno Kosovo da bi mogli da ugroze nade u članstvo u EU premještanjem ambasada u Izraelu u Jerusalim.

AP navodi da je upozorenje upućeno u vrijeme kada se zvaničnici u Beogradu i Prištini trude da ograniče političke posljedice, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp saopštio u petak, 4. septembra, da su se Srbija i samoproglašeno Kosovo saglasili u vezi sa normalizacijom ekonomskih veza.

Evropska unija ne odstupa od stava da problem statusa Jerusalima treba da riješe Izraelci i Palestinci i da bi Srbija, kao kandidat za pridruživanje bloku, trebalo to da poštuje.

Portparol Evropske komisije Peter Stano podsjetio je da nijedna članica EU nije preselila ambasadu u Izraelu u Jerusalim, te da bilo kakvi koraci koji mogu dovesti u pitanje zajednički stav Unije o Jerusalimu izazivaju zabrinutost i žaljenje.

Dogovor o normalizaciji ekonomskih veza postignut je u Vašingtonu tokom razgovora uz posredstvo SAD, u koje su uključeni preseljenje diplomatske misije Srbije u Jerusalim i međusobno priznanje Izraela i samoproglašenog Kosova.

Odluka je iznenadila evropske zvaničnike, koji predvode kompleksne pregovore Beograda i Prištine o poboljšanju odnosa.

AP piše da “zvaničnici u Srbiji sada pokušavaju da umanje privrženost Trampu”, dok zvaničnici u Prištini pokušavaju da ublaže zabrinutost muslimanskih zemalja koje podržavaju Palestinsku upravu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti sastali su se u Bijeloj kući u petak, 4. septembra.

Stano je izjavio da je EU unaprijed znala za ekonomski aspekt sastanka u Bijeloj kući, ali ne i za pitanja vezana za Jerusalim.

Vučić i Hoti su tokom današnjeg sastanka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom potvrdili želju da se kreću “evropskim putem”.

Oni su istakli da su EU integracije i dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Unije i dalje najveći prioritet.

U zajedničkom saopštenju, koje je izdala kancelarija Žozepa Borelja, navodi se da su se Vučić i Hoti obavezali da udvostruče trud kako bi osigurali poštovanje obaveza kada se radi o daljem približavanju Evropskoj uniji.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar