EU upozorava: Prijeti nam drugi talas virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU upozorava: Prijeti nam drugi talas virusa korona

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolest u izveštaju o Proceni rizika navodi da bi zemlje članice EU trebalo da rade na pripremi za mogući drugi talas epidemije korona virusa.

Centar poziva na pojačan sistem kontrole, a Evropska komisija ukazuje na važnost komunikacije sa građnima o mogućim rizicima.

-Komisija radi sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i zemljama članicama kako bi se obezbedila dovoljna komunikacija, jer je ključno da građani shvate da su novi talasi infekcije mogući iako je početni uspešno rešen – kaže portparol Komiisje Strefan de Kersmaker.

U Evropskoj komisiji navode da su u stalnom kontaktu sa zemljama članicama kada je reč o stanju pandemije koronavirusa na terenu, ali i snabdevenosti i kapacitetima zdravstvenih sistema širom EU.

-Te informacije koristi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se pročenila spremnost na mogući drugi talas Kovid-19 i pripremile mere – dodaju u Komisiji.

Napominju da bi zemlje članice već trebalo da rade na priremi za mogući drugi talas tako što će koristiti svaku priliku da poboljašju postojeće sisteme nadzora virusa.

Kako zemlje u Evropi ublažavaju mere: Svi strahuju od drugog talasa, ali škole se polako otvaraju
U zemljama širom Evrope ublažavaju se restriktivne mere uvedene zbog korona virusa, uz nadu da to neće dovesti do drugog talasa zaraze.

U Francuskoj, nastava u osnovnim školama počinje danas, ali sa malim brojem učenika, a prodavnice odeće, knjižare, frizerski saloni i cvećare biće otvorene, dok restorani, bioskopi i barovi ostaju zatvoreni, navodi BBC.

U Belgiji, danas će biti otvoren najveći deo objekata, ali uz mere društvenog distanciranja, a restorani, barovi i kafići do daljeg će biti zatvoreni. U Holandiji, osnovne škole delimično nastavljaju sa radom danas, a biblioteke, fizioterapeutske ordinacije, škole za obuku vozača i frizerski saloni takođe će biti ponovo otvoreni.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Stiže “Frankeštajn varijanta”, udružili se omikron i delta

M.

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

M.

Pao F-35, ima povrijeđenih

M.

Ostavite komentar