EU upozorava na "konačni cilj Moskve" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU upozorava na “konačni cilj Moskve”

Zvaničnici Evropske unije pozivaju na snažniji odgovor bloka na rusku agresiju prema Ukrajini.

Upozoravaju da je konačni cilj Moskve integracija delova istočne Ukrajine u kojima rat besni već sedam godina, prenosi Radio slobodna Evropa.

Upozorenja su deo izveštaja koji je napisala diplomatska kancelarija EU. Izveštaj, u koji je RSE imao uvid, podeljen je prošle nedelje članicama Unije.

Od izbijanja 2014. godine, u sukobu proruskih separatista i ukrajinskih trupa ubijeno je preko 13.000 osoba, a raseljeno preko milion.

Borbe su bile periodične, a napetost je prošlog meseca naglo porasla nakon što je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja u svoje regije koje se graniče sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je izabran na platformi koja pokušava da okonča sukob, suočen sa ovom pretnjom tražio je i stekao snažnu podršku Zapada, a Moskva je na kraju povukla deo svojih snaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se prošle sedmice sastao sa Zelenskim u Kijevu, kritikovao je raspoređivanje ruskih vojnika. Evropska unija nastoji da pronađe jedinstven pristup Rusiji, koja je i najveći trgovinski partner bloka. Njihov nastup kritikovan je kao slab.

Danas objavljeno

Rusija prijeti Norveškoj: Osveta

Vanja A

NATO jača istočno krilo

Vanja A

Borjana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Vanja A

Ostavite komentar