14. Maja 2021.

EU upozorava na “konačni cilj Moskve”

Big Portal

Upozoravaju da je konačni cilj Moskve integracija delova istočne Ukrajine u kojima rat besni već sedam godina, prenosi Radio slobodna Evropa.

Upozorenja su deo izveštaja koji je napisala diplomatska kancelarija EU. Izveštaj, u koji je RSE imao uvid, podeljen je prošle nedelje članicama Unije.

Od izbijanja 2014. godine, u sukobu proruskih separatista i ukrajinskih trupa ubijeno je preko 13.000 osoba, a raseljeno preko milion.

Borbe su bile periodične, a napetost je prošlog meseca naglo porasla nakon što je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja u svoje regije koje se graniče sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je izabran na platformi koja pokušava da okonča sukob, suočen sa ovom pretnjom tražio je i stekao snažnu podršku Zapada, a Moskva je na kraju povukla deo svojih snaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se prošle sedmice sastao sa Zelenskim u Kijevu, kritikovao je raspoređivanje ruskih vojnika. Evropska unija nastoji da pronađe jedinstven pristup Rusiji, koja je i najveći trgovinski partner bloka. Njihov nastup kritikovan je kao slab.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare