3. Novembra 2022.

EU upozorava: Broj poginulih na putevima je previsok

Big Portal

Postpandemijski porast broja smrtno stradalih na putevima podatak je koji zabrinjava, objavila je Evropska komisija. Brojevi pokazuju da je oko 19.900 ljudi poginulo na putevima u EU prošle godine, što je povećanje od 6 % u odnosu na 2020.

Ovo je usledilo nakon godišnjeg pada od 17% između 2019. i 2020.

Na brojeve u poslednje dve godine snažno je uticala frekvencija saobraćaja, a ona bila mnogo niža tokom tzv. lokdauna.

U nekim državama članicama povećanje broja smrtnih slučajeva na putevima nakon lokdauna toliko je značajno da zahteva dublju analizu i hitno delovanje, navodi u svom izveštaju Komisija.

Foto: Godlikeart/Shutterstock

U 2021. širom EU bilo je u proseku 45 poginulih na putevima na milion stanovnika. Stopa smrtnih slučajeva kreće se od 20/milion u Švedskoj i 22/milion u Danskoj do 81/milion u Bugarskoj i 92/milion u Rumuniji, piše Roadpol.

Prosečan broj smrtno stradalih na putevima za celu Uniju je 54 osobe dnevno.

Preliminarni podaci za prvih sedam meseci 2022. pokazuju da se broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama ponovo povećao, i to u proseku za više od 10%, u poređenju sa 2021. U nekim državama članicama zabeležen je znatno veći rast.

Trenutni ritam promena nije dovoljan za ispunjavanje cilja EU da se broj smrtnih slučajeva prepolovi do 2030, ističe Komisija.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare