"EU treba da se bavi i proširenjem, ne samo Bregzitom" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU treba da se bavi i proširenjem, ne samo Bregzitom”

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao je da je njihova pozicija kao zemlja predsedavajuće EU da se bavi i procesom proširenja na Zapadnom Balkanu.

Havisto je naglasio da EU ne bi trebalo da se bavi samo Bregzitom.

On je na panelu ministara spoljnih poslova na Strateškom forumu na Bledu rekao da je Zapadni Balkan region koji je u celosti okružen zemljama članicama Evropske unije te da je upravo zbog toga veoma bitna saradnja sa ovim regionom.

Podsetio je da se trenutno radi na dobijanju datuma za pregovore sa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, naglasivši da se na neformalnom sastanku u Helsinkiju govorilo i o proširenju Unije.

“Imao sam priliku da upoznam mlade iz regiona Zapadnog Balkana i da razgovaram s njima o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama i smatram da su oni potpuno svesni značaja tih procesa”, istakao je Havisto, podsetivši da je već radio u regionu na proceni štete po životnu sredinu nakon rata na KiM.

Prema njegovim rečima, kada je bio u regionu nakon rata na KiM, slika je bila tužna, a sada, kako je naveo, posvećen je postizanju razumevanja u regionu.

“Mladi, stopa zaposlenosti, radna mesta, klimatske promene su ključna pitanja za budućnost svake države i u tome bi svaka država u EU i region Zapadnog Balkana trebalo da dobiju svoju ulogu i da rade na planu održivog razvoja”, naglasio je finski ministar spoljnih poslova.

Takođe on je podsetio na zajedničke vrednosti EU poput vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija za koje, kako je kazao, treba da postoji šire poštovanje i svakodnevna primena.

“Evropska unija predstavlja vrednost koju moramo da čuvamo u našem budućem radu”, zaključio je Havisto u svom uvodnom govoru na ministarskom panelu na Bledu.

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar