"EU spremna da odgovori na agresiju" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU spremna da odgovori na agresiju”

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj kaže da će se EU suprotstaviti pokušajima Rusije da izgradi sfere uticaja u Evropi.

Borelj je sa sastanka ministra spoljnih poslova EU u Brestu pozvao na dijalog sa Rusijom, ali i zapretio mogućim novim sankcijama koje bi, kaže, bile donete u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

”Mi smo otvoreni za dijalog sa Rusijom, ali nikad po cenu naše slobode, suvereniteta, nezavisnosti i poštovanja osnovnih prava”, poručio je Borelj.

Borelj, koji je predsedavao neformalnom sastanku Saveta EU u Brestu, kaže da se EU suprotstavlja ruskim namerama da izgradi sfere uticaja u Evropi i poručuje da ne može biti ”prepravljanja istorije, niti povratka u prošlost”.

”Ministri su potvrdili solidarnost sa Ukrajinom i istočnoevropskim zemljama koje su naši partneri, a koje su pod ruskom pretnjom i podržali su mehanizme za mirno rešenje konflikata. Istovremeno, uputili smo snažan poziv Rusiji da deeskalira tenzije”, izjavio je Borelj.

On je dodao da je, pored poziva na dijalog i deeskalicju, EU potvrdila i opredeljenost za to da odgovori na napade na Ukrajinu i ponovio da će svaka dalja vojna agresija protiv Ukrajine imati “velike posledice i visoku cenu, uključujući i restriktivne mere međunarodne zajednice.

Tokom sastanka Saveta EU, ministri spoljnih poslova zemalja članica dogovorili su i dalje jačanje koordinacije sa SAD i NATO i poboljšanje saradnje unutar OEBS.

Borelj je nagalasio da se EU sada nalazi u ”kritičnom trenutku”, koji će pokazati da li je sposobna da deluje kao politički akter.

On je zaključio da je EU spremna da odgovori direktno na svaku pretnju, ali da su dijalog i pregovori “izbor i prirodni put EU”.

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar