EU spremila dokument o BiH – Brisel priznao da je pogriješio - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

EU spremila dokument o BiH – Brisel priznao da je pogriješio

Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini.

Dokument će se razmatrati na sednici Saveta EU za spoljne poslove 21. februara.

U analizi dokumenta think tenk organizacije Democratization Policy Council sa sedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo štite politiku HDZ-a i SNSD-a.

Iz DPC-a ističu da dokument predstavlja predlog EEAS-a da se trenutni pristup i politika EU u BiH dodatno ojača, a koja zapravo nije dala nikakve rezultate, “bez ikakvog pitanja zašto je propala”.

“Opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona je očigledna u celom dokumentu, to je prvo konkretno pitanje koje se pominje, uz neiskrenu i lažnu tvrdnju da je ‘od suštinske važnosti poboljšati funkcionalnost i dovesti zemlju naprijed na putu prema EU”, smatraju u DPC-u.

U nastavku tvrde da EEAS pokazuje očigledan manjak sposobnosti da pravilo analizira situaciju u BiH.

“Navedeni interesi EEAS-a za funkcionalnost države, borbu protiv korupcije itd. direktno su u suprotnosti sa interesima uskog stranačkog kadra u smislu sprovođenja izborne reforme”, navodi se.

“EU je još jednom propustila priliku da iskreno razmotri političku situaciju, što jasno pokazuje opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona”, stoji u nastavku.

Dodaju da je dokument zamišljen da deluje kao sedativ državama članicama, od kojih sve veći broj priznaje da je pogoršanje situacije u BiH direktan rezultat dugotrajnog neuspeha politike EU.

U dokumentu su Srbija i Turska spomenute kao konstruktivan faktor, dok je zanemareno da Zagreb, kako tvrdi DPC agresivno štiti lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Upravo suprotno, ističu iz DPC-a, stav EEAS pomaže politici Čovića i Dodika da pokušaju da blokiraju izbore.

“Napori EU imaju za cilj pacifikaciju po svaku cenu, uključujući davanje koncesija onima koji ugrožavaju mir i integritet BiH i dostojanstvo naroda”, navodi se.

Iz DPC-a ističu da su u predlogu EEAS-a, koji navodno teži jačanju demokratije u BiH, potpuno zanemarani ono koji su pokazali da im je u interesu građansko društvo i država, kao naprimer apelanti koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava ili oni koji su davali konstruktivne predloge za izboru reformu (Naša stranka).

Naglašavaju da je poziv na dijalog u državnim institucijama o pitanjima koja “potpiruju” političke tenzije direktan alibi i pokriće Dodiku za otimanje državne imovine, odnosno ono šta će BiH učiniti zemljom bez teritorija.

“U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti državi od entiteta Republika Srpska bude implementirano, onda individualne restriktivne mere trebalo bi razmotriti na osnovu ove odluke Veća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim licima)”, stoji u predlogu nacrta dokumenta Veću EU za spoljne poslove.

U tom kontekstu iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna da razmotri sankcije Dodiku samo ako on bude implamentirao nezakonite odluke.

Takođe u predlogu dokumenta umanjuje se rizik od sukoba, citirajući predstavnike misije EUFOR-a te nastoje da pomognu Dodiku da dobije koncesije, predsedniku SNSD-a koji se imenom uopšte ni ne spominje.

“Države članice imaju odgovornost, prema vlastitim građanima, da se direktno suoče sa zajedničkim neuspehom EU u BiH, umesto da budu zavedene samoopravdavajućim i intelektualno neiskrenim podneskom EEAS-a”, stoji u zaključku DPC-a.

B92

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar