25. Maja 2020.

EU sprema najveći paket podrške za zapadni Balkan

Big Portal

Završni samit Berlinskog procesa, inicijative nastale u Njemačkoj 2014. godine s ciljem približavanja zapadnog Balkana EU, ove godine će u oktobru biti održan u Sofiji i mogao bi biti povod za objavljivanje dosad najvećeg programa podrške regionu od devedesetih na ovamo.

Napomene radi, definitivne odluke još nisu donesene zbog neizvjesnosti uzrokovanih korona virusom, ali se očekuje da će Evropska komisija, bilo na konferenciji ili na nekom onlajn događaju, predstaviti svoj program za naš region.

Naime, EU priprema investicioni program za naš region, a vrijednost bi u periodu od narednih sedam godina mogla doseći sumu od blizu 14 milijardi evra u ekonomskoj pomoći i podršci programu reformi, a mogao bi biti predstavljen upravo na skupu u Sofiji. S obzirom na to da je i paket proširenja, u okviru kojeg će biti objavljeni izvještaji o napretku zemalja u procesu proširenja, planiran za objavu na jesen, moguće da će ova dva događaja biti objedinjena.

Takođe, 3,3 milijarde evra, koje su odobrene prije nekoliko dana kao pomoć za suzbijanje efekata korona virusa, nisu u sklopu investicionog paketa, ali nismo uspjeli saznati hoće li se dio projekata koji budu dogovoreni u okviru pomoći ekonomskom oporavku zbog kovid-19 preći u ovaj investicioni program ili će se raditi odvojeno.

U Evropskoj komisiji su nam potvrdili da će Komisija kasnije tokom godine predstaviti investicioni program s ciljem da se zemljama u procesu proširenja pomogne na evropskom putu.

“Za period od 2021. do 2027. Komisija je u sklopu Instrumenata pretpristupne pomoći predložila ukupno 14,5 milijardi evra, od čega lavovski dio pripada zapadnom Balkanu”, istaknuto je.

U Komisiji procjenjuju da će grantovi i drugi instrumenti pretpristupne pomoći najvjerovatnije biti udvostručeni u odnosu na dosadašnji period.

“Značajno planiramo i povećati finansijske garancije kako bismo podržali javne i privatne investicije kroz Garancijske instrumente u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan”, naglašeno je.

Od 2007. godine do danas EU je u BiH donijela 284 miliona evra u vidu grantova, te kroz IPA programe 2014-2020. 1,19 milijardi evra. Od 1999. godine BiH je od Evropske investicione banke obezbijedila 2,4 milijarde evra povoljnih kredita.

Na sajtu Vlade Bugarske stoji informacija da će Berlinskim procesom ove godine zajedno predsjedavati Bugarska i Sjeverna Makedonija. Ističu da je to prvi put da će zemlja koja je kandidat za članstvo u EU biti kopredsjedavajući ove inicijative.

Inače, Berlinski proces je zamišljen kao forum pojedinih zemalja članica i zemalja kandidata, a na svim skupovima učestvovala je i Evropska komisija sa svojim programima. Ranijih godina dogovarani su projekti u procesu pomirenja, povezivanju transportnih koridora, podršci demokratizaciji, digitalizaciji, obnovljivoj energiji i ulaganju u obrazovanje. Nakon Berlina, narednih godina proces je održavan u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i prošle godine u poljskom Poznanu.

(Nezavisne novine)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare