EU solidarna sa Grčkom, poziva Tursku na deeskalaciju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU solidarna sa Grčkom, poziva Tursku na deeskalaciju

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su večeras “punu solidarnost” s Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na “hitnu deeskalaciju”, nakon što je turski brod počeo istraživanja nafte i gasa u spornima vodama istočnog Mediterana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel napisao je nakon hitnog sastanka na Twitteru da EU izražava punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvao Tursku na hitnu deeskalaciju i povratak pregovorima.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, koji se ranije danas u Beču sastao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, rekao je da je “zadovoljan” solidarnošću partnera iz EU i njihovom osudom “nezakonitog ponašanja Turske”.

“Turska je jedina odgovorna za eskalaciju tenzija u istočnom Mediteranu i mora hitno da napusti grčki kontinentalni pojas. To je neophodan uslov za deeskalaciju”, rekao je Dendijas.

Turski brod “Oruč Reis” počeo je prije dva dana istraživanja u spornom području u istočnom Mediteranu, bogatom naftom i gasom, uprkos protivljenju Grčke, koja tvrdi da se ta oblast preklapa s njenim kontinentalnim pojasom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ranije je rekao da će Ankara nastaviti istraživačka bušenja do 23. avgusta kao što je planirano, ali je nakon telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nagovijestio da su se Ankara i Berlin dogovorili oko “ublažavanja” pozicije kada je riječ o datumu.

On je, međutim, rekao u petak da Turska nastavlja rad na istraživanju nafte i gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora, jer Grčka nije održala obećanja u vezi s tim aktivnostima u regionu.

agencije

Danas objavljeno

Ispitan Igor Jurić: “Ispričao sam sve što su tražili”

M.

SZO upozorava: Neće biti gotovo nigdje dok ne bude gotovo svugdje

M.

DRAMA U BANJALUCI: Migrant bježao od policije, pa ga udario auto

M.

Ostavite komentar