2. Januara 2022.

EU se sprema da gas i nuklearnu energiju označi kao “zelene izvore”

Big Portal

Sve u cilju kako bi omogućila investicije u trenutku kada u tom regionu vlada energetska kriza.

Brisel je izradio planove da se neki projekti prirodnog gasa i nuklearne energije označe kao “zelena” investicija u okviru značajne klasifikacijske šeme EU kako bi se finansijskim tržištima pomoglo da odluče koje su investicije zaista povoljne za klimu, prenosi Sputnjik pisanje Raša tudeja.

Evropska komisija bi mogla da predloži uredbu već negde u januaru, kada će odlučiti da li će gasni i nuklearni projekti biti uključeni u “taksonomiju održivih finansija EU”, koja je osmišljena kao lista ekonomskih aktivnosti i ekoloških kriterijuma koje treba ispuniti da bi bila označena kao zelena ulaganja.

Prema nacrtu teksta taksonomije, u koji je Rojters imao uvid, nuklearna energija treba da bude priznata kao održiva ekonomska aktivnost sve dok zemlje EU koje su domaćini elektrana mogu bezbedno da odlažu toksični otpad. Projekti bi takođe trebalo da ispune kriterijume da ne nanose značajnu štetu životnoj sredini, dok će izgradnja novih nuklearnih elektrana biti priznata kao zelena za dozvole izdate do 2045. godine.

U međuvremenu, investicije u prirodni gas su navodno označene kao “prelazna zelena” energija, ako proizvode emisije ispod 270g CO2 ekvivalenta po kilovat-satu, zamene tradicionalna fosilna goriva kao što je proizvodnja uglja i dobiju građevinsku dozvolu do kraja 2030. Očekuje se da će šema označavanja obuhvatiti industrije koje proizvode oko 80 odsto svih emisija gasova staklene bašte u regionu.

EK je takođe preduzela korake kako bi primenila taksonomiju na neka državna sredstva, što znači da bi propisi mogli da odluče koji projekti su podobni za određene javne finansije. Ranije ove godine, vlasti EU morale su da odlože donošenje odluke o tome kako da klasifikuju ova dva izvora energije nakon sporova o tome da li im treba dodeliti zelenu oznaku. Međutim, najnoviji skok cena električne energije širom EU primorao je Brisel da oživi to pitanje.

Da bi stupio na snagu, nacrt predloga mora da odobri većina država članica EU i članova Evropskog parlamenta.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare