EU sastavlja listu zemalja čijim građanima dopušta posjetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU sastavlja listu zemalja čijim građanima dopušta posjetu

Španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzalez Laja saopštila je u ponedjeljak da Evropska unija sastavlja listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka i čijim će državljanima biti dopušteno putovanje u zemlje EU od srijede.

Konačna lista biće objavljena u ponedjeljak tokom dana ili u utorak ujutru, izjavila je Gonzalez Laja za špansku radio stanicu Cadena SER.

Kazala je da nije upoznata s navodima o pritiscima Sjedinjenih Država na EU da ponovo omogući putovanja američkim državljanima, dodajući da su zemlje izabrane po statističkim podacima o njihovim epidemijama virusa korona – bez obzira jesi li slične onima u EU ili ne, trendovima zaraze i po pouzdanošću podataka.

“Ovo nije iskazivanje ljubaznosti ili neprijateljstva prema drugim zemljama, ovo je iskazivanje samoodgovornosti”, izjavila je Gonzalez Laja.

Među zemljama o kojima se raspravlja nalazi se i Maroko, čija vlada ne planira otvoriti granice do 10. jula. Gonzalez Laja je kazala da EU razmatra prihvatanje putnika iz Kine ukoliko Peking usvoji recipročne mjere za putnike iz EU počevši od 1. jula.

Ministarka je takođe potvrdila da će Španija u potpunosti otvoriti granice s Portugalom, uprkos naglom rastu broja zaraženih u susjednoj zemlji, prenosi AP.

FENA

Danas objavljeno

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

D

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Ostavite komentar