EU: Sankcije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU: Sankcije

EU uvela sankcije protiv šest pojedinaca i jednog entiteta zbog upotrebe hemijskog oružja u pokušaju atentata na Alekseja Navaljnog.

Usvojene restriktivne mere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine, a licima i entitetima iz EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su sankcionisani.

U pitanju su Andrej Jarin, načelnik Predsedničke uprave za unutrašnju politiku pri Izvršnoj kancelariji predsednika, Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta Izvršne kancelarije predsednika Rusije, Sergej Menjelo, predstavnik predsednika Ruske Federacije u sibirskom okrugu, Aleksander Bortnikov, direktor Savezne bezbednosne službe, Pavel Popov, zamenik ministra obrane i Aleksej Krivoručko, zamenik ministra obrane.

Pod sankcijama se našao i Državni naučno-istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je učetvovao u istraživanjima i proizvodnji nervnog otrova “Novičok”.

Evropski savet ocenjuje da su osobe protiv kojih su sankcije uvedene na dovoljno visokim položajima ili su zadužene dikretno za pitanja hemijskog oružja i da su odgovorne za pružanje podrške osobama koje su učestvovale u trovanju Alekseja Navaljnog.

Isti pravni instrument upotrebljen za sankcionisanje odgovornih za posedovanje, transport i upotrebu toksičnog nervnog agensa u slučaju Skripalj, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar