EU razmatra novu rundu sankcija protiv Rusije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU razmatra novu rundu sankcija protiv Rusije

Evropska unija razgovara sa Sjedinjenim Državama i Britanijom o mogućoj novoj rundi ekonomskih sankcija protiv Rusije, ali danas neće biti donijete nikakve odluke, izjavio je visoki evropski diplomata.

“Mi smo u režimu odvraćanja”, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU, a prenosi agencija Rojters.

“U svakom slučaju, poslaćemo jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu za Rusiju. Mi, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, na koordinisan način, razmatramo kakve bi to sankcije mogle biti i kada bi mogle biti uvedene”, dodao je Borelj.

Evropske diplomate su za Rojters istakle da je diskusija usredsređena na potencijalno postepeno povećanje intenziteta svih sankcija, od mogućih zabrana putovanja i zamrzavanja imovine moćnim članovima ruske političke elite do zabrane svih finansijskih i bankarskih veza sa Rusijom.

Sankcije za gasovod Sjeverni tok 2, u nastojanju da se spriječi njegovo funkcionisanje, takođe su jedna od opcija.

Evropska unija, zajedno sa SAD, uvela je ekonomske sankcije Rusiji u julu 2014. godine, ciljajući njen energetski, bankarski i odbrambeni sektor, a sada razmatra mogućnost preduzimanja daljih mjera ako Rusija, kako tvrdi, pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, navodi Rojters.

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar