EU predstavila hitne mjere za pripremu za drugi talas virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU predstavila hitne mjere za pripremu za drugi talas virusa korona

Evropska komisija predstavila je hitne kratkoročne mjere kako bi se EU pripremila i po mogućstvu preduprijedila novo širenje infekcije virusa COVID-19.

Mjere obuhvataju pojačano testiranje, praćenje kontakata, nadgledanje i mapiranje klastera zaraze i olakšano snabdijevanje zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim uređajima kroz EU mehanizme hitnih javnih nabavki i strateških zaliha.

U Briselu navode da je neophodan stalni oprez i brz odgovor Komisije i zemalja članica kako bi se zaustavilo širenje virusa i izbjegla nova zatvaranja.

“Opreznost, pripremljenost i koordinacija su neophodni kako bi se spriječilo novo širenje virusa korona. Pozivamo na jaku i zajedničku akciju kako bismo zaštitili naše građane i podržaćemo zemlje članice u tome”, poručila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

U Briselu ocjenjuju da je mnogo toga urađeno na suzbijanju epidemije, ali i upozoravaju da virus COVID-19 i dalje cirkuliše.

Inistira se na važnosti održavanja brzog pristupa kapacitetima javnog zdravstva između ostalog i kroz finansijsku podršku za transport medicinske opreme i osoblja između država članica i koordinaciju raspoređivanja medicinskih timova i opreme kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Predložene mjere podrazumijevaju i pravovremenu razmjenu informacija, podršku ugroženim grupama, kao što su starije osobe, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i one sa margina društva kao i psihološku podršku gađanima.

U Briselu dodaju da je u narednom periodu potrebno smanjiti teret sezonskog gripa većom vakcinacijom i drugim tretmanima kako bi se izbjegao dodatni pritisak na već opterećene zdravstvene sisteme.

TANJUG

Danas objavljeno

Otvaramo tri predmeta u vezi Andree Dorić!

M.

U Srpskoj preminule četiri osobe, 128 novozaraženih

M.

Horor za bh. odbojkašice: Spavamo u podrumu, bravo mi…

Vanja A

Ostavite komentar