13. Septembra 2019.

EU pozvala Iran da u potpunosti sarađuje sa IAEA

Big Portal

Tri evropske zemlje, potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i EU, pozvale su Iran da u potpunosti sarađuje IAEA.

“Pozivamo Iran da sarađuje sa IAEA u svim relevatnim pitanjima, uključujući i pitanja vezana za sporazum”, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava inostranih poslova Francuske, Nemačke, Velike Britanije i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

IAEA je u okviru sporazuma zadužena da na nezavisni način proverava da li Iran poštuje dogovor o nuklearnom programu.

Diplomatski izvori saopštili su da IAEA očekuje dodatne informacije zatražene od Irana o uzorcima koje su inspektori agencije uzeli u jednom skladištu u blizini Teherana.

Vršilac dužnosti direktora IAEA Kornel Feruta pozvao je nedavno Iran da “brzo odgovori” na pitanja koja mu upućuje to telo UN u okviru aktivnosti nuklearnog programa.

Iranske vlasti su pre skoro nedelju dana saopštile da dodatno smanjuju svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom (EU).

Iran je tada pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare