EU pozvala Iran da odustane od obogaćivanja uranijuma - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU pozvala Iran da odustane od obogaćivanja uranijuma

Šefovi diplomatije EU, FR, Nemačke i VB izrazili su “izuzetnu zabrinutost” pozivajući Teheran da odustane od odluke da prekorači ograničenje zaliha uranijuma. “Pozivamo Iran da odustane od te odluke i da se uzdrži od preduzimanja mera koje bi oslabile sporazum postignut 2015. godine”, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri ministra…

Šefovi diplomatije EU, FR, Nemačke i VB izrazili su “izuzetnu zabrinutost” pozivajući Teheran da odustane od odluke da prekorači ograničenje zaliha uranijuma.

“Pozivamo Iran da odustane od te odluke i da se uzdrži od preduzimanja mera koje bi oslabile sporazum postignut 2015. godine”, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri ministra – EU Federike Mogerini, Francuske Žan-Iva Le Driana, Nemačke Hajka Masa i Velike Britanije Džeremija Hanta.

Ministri su dodali da su “bili jasni” da njihova posvećenost sporazumu zavisi od Irana i koliko poštuje svoje obaveze.

Iranske vlasti obavezale su se da će smanjiti svoj nuklearni program i neće proizvoditi atomsku bombu očekujući da će im biti ukinute medjunarodne sankcije.

Teheran je potom kao odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija saopštio da više neće poštovati odredbe sporazuma medju kojima je ograničena zaliha obogoćenog uranijuma.

Danas objavljeno

Putin potpisao

M.

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Ostavite komentar