EU postigla dogovor - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU postigla dogovor

Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju štetnih gasova za 55 odsto.

Naše političko opredeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obaveza”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema postignutom dogovoru, cilj je da emisije štetnih gasova do 2030. godine budu smanjene za 55 odsto u odnosu na sadašnjih 40 odsto.

Kako javlja Hina, dogovorom je potvrđen stav Evropskog saveta, koje je u decembru prošle godine podržalo predlog Komisije o smanjenju za 55 odsto, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 odsto.

“Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju sa klimatskom krizom. Kada se svetski lideri okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom vesti za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere.

Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu”, izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans.

U pregovorima predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u poslednjih nekoliko meseci nije bilo nikakvog napretka, sve do poslednjeg sastanka koji je počeo juče rano posle podne, a završio se jutros u pet časova. Zakon još treba da formalno potvrde Savet EU i Evropski parlament.

Danas objavljeno

Danas posebna sjednica NSRS o isporuci kiseonika

M.

Šta piše u krivičnoj prijavi protiv Dijane Hrkalović?

M.

Visoki funkcioner ANB-a CG ostavio oproštajnu poruku

M.

Ostavite komentar