26. Jula 2022.

Lideri EU postigli saglasnost o gasu: “Ovo nije nemoguća misija!”

Big Portal

Ovo je usledilo nakon što je nemačka novinska agencija DPA, pozivajuc´i se na neimenovane izvore, rekla da su se zemlje članice EU dogovorile o hitnom planu za dobrovoljno smanjenje potrošnje gasa kao način da se smanji zavisnost od Rusije i kako bi bile spremne za scenario u kojem uvoz prestaje, prenosi Sputnjik International.

Izvori su tvrdili da takozvani plan “Uštedi gas za sigurnu zimu” predviđa dobrovoljno smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 15 odsto u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine.

Do ovoga je došlo nakon što je Evropska komisija prošle nedelje predložila novu uredbu o koordinisanom smanjenju upotrebe gasa širom EU kao način da se smanji zavisnost bloka od uvoza i izdrži skok cena.

“Usvajanje predloga smanjenja gasa u rekordnom roku nesumnjivo je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Sadašnja ušteda gasa će poboljšati spremnost. Zima će biti mnogo jeftinija i lakša za građane i industriju EU”, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, prenosi Teletrader.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare