EU planira digitalni novčanik za plaćanja, lozinke i lične dokumente - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

EU planira digitalni novčanik za plaćanja, lozinke i lične dokumente

Evropska Unija (EU) se sprema za objavu digitalnog novčanika, koji će građanima omogućiti da čuvaju detalje o plaćanjima, kao i lozinke, prema izveštaju Financial Timesa. Aplikacija će takođe omogućiti članovima u svih 27 zemalja da čuvaju službene dokumente, poput vozačke dozvole, i pristupaju raznim privatnim i javnim uslugama sa jedinstvenim onlajn ID-om.

Do sada su pojedine države članice EU izdavale sopstvene digitalne ID-ove, ali oni nisu bili kompatibilni, a koristili su se u samo 19 zemalja. Uz pandemiju koja prisiljava mnoge ljude da budu onlajn, EU će promovisati ideju o korišćenju ID-a kao načina lakšeg pristupa javnim i privatnim uslugama.

Korisnici će navodno moći da otvore aplikaciju pomoću skeniranja otiska prsta ili mrežnjače oka, iako konačni detalji još uvek nisu definisani. Digitalni novčanik neće biti obavezan, ali građanima će navodno ponuditi veću digitalnu sigurnost i fleksibilnost. Da bi se zaštitila privatnost, EU će sprečiti kompanije da koriste bilo koje podatke prikupljene iz ličnih karti u svrhu marketinških i drugih komercijalnnih aktivnosti.

EU planira da novi sistem uvede za oko godinu dana.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Vanja A

Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Vanja A

Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Vanja A

Ostavite komentar