EU otvara diplomatsko predstavništvo u Londonu: "Mi smo i ostaćemo povezani" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU otvara diplomatsko predstavništvo u Londonu: “Mi smo i ostaćemo povezani”

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da EU žali, ali i da u potpunosti poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju i postane “treća zemlja”.

On je najavio da će diplomatsko predstavljanje EU u Velikoj Britaniji od 1. frebrauara obavljati Delegacija EU na čelu sa ambasadorom Žoaom Vele de Almeidom.

“Pored tradicionalnih odgovornosti delegacije EU u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko predstavništvo EU, koordinacija i izveštavanje i promocija EU u zemlji domaćinu, delegacija EU u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće ključnu ulogu u obezbeđivanju sprovođenje Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva. Zajedno sa ambasadama država članica EU, takođe će podići svest o pravima državljana EU u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Bregzita”, poručio je Borel.

Šef diplomatije EU oglasio se minut posle ponoći 1. februara odnosno odmah nakon zvaničnog istupanja Velike Britanije iz EU.

U pisanom sapštenju Borel je naveo da se ekonomski, socijalni i politički odnos između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva neće završiti.

“Mi smo i ostaćemo usko povezani. Želja nam je da izgradimo novo ambiciozno partnerstvo kroz trgovinsku i ekonomsku saradnju, sprovođenje zakona i krivično pravosuđe, spoljnu politiku, bezbednost i odbranu”, naveo je Borel.

On je poručio da se raduje nastavku bliske saradnje s “britanskim prijateljima”, te zajedničkim izazovima na regionalnom i globalnom nivou.

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar