EU opet: Ne otvaramo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU opet: Ne otvaramo

EU ponovo odlučila da ne otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji.

“Nije bilo moguće dogovoriti odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadamo se da ćemo to postići tokom predsedavanja Slovenije”, izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarijas nakon jučerašnjeg sastanka Saveta za opšte poslove pri Savetu Evrope u Luksemburgu.

Bugarska je pozvala Severnu Makedoniju da preduzme izvesne korake koji se odnose na međusobna jezička i istorijska pitanja, jer kako tvrdi zvanična Sofija, ne preduzimanjem ovih koraka, Severna Makedonija krši Sporazum o dobrosusedstvu.

Blokadom Severne Makedonije je, takođe, kažnjena Albanija, jer članice EU zahtevaju da se dve zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije, preneli su albanski mediji.

U obrazloženju bugarskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Bugarska ponovo potvrdila svoj stav o evropskoj perspektivi Republike Severne Makedonije.

“Bugarska nastavlja istraživačke konsultacije sa Skopljem u vezi sa sprovođenjem Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu. Tome pristupamo konstruktivno i u dobroj nameri, ali očekujemo da Republika Severna Makedonija u praksi počne da sprovodi obaveze preuzete na visokom nivou 17. juna 2021. godine u Sofiji, što će nam omogućiti da se krećemo u pozitivnom smeru”, rekao je zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Rumen Aleksandrov koji je predstavljao Bugarsku na Savetu za opšte poslove.

Pod time se, kako dodaje, podrazumeva eksplicitno odricanje Republike Severne Makedonije od teritorijalnih, manjinskih i istorijskih pretenzija na Bugarsku, promena natpisa na spomenicima koji podstiču mržnju prema Bugarskoj u Severnoj Makedoniji i aktiviranje procesa rehabilitacije žrtava jugoslovenskog komunizma.

“Bez obzira na naš bilateralni dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom, Bugarska insistira da primena susedskog sporazuma od strane Republike Severne Makedonije bude uključena medju uslove u budućem pregovaračkom okviru za pristupanje Skoplja EU”, navodi se u saopštenju Aleksandrova.

Bugarska je, takođe, pohvalila postignuća Albanije u procesu reformi i potvrdila svoju podršku usvajanju pregovaračkog okvira za tu zemlju.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar