27. Decembra 2022.

EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za vjerske vođe

Big Portal
  • Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja – saopštila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

EU navodi da je situacija na sjeveru Kosmeta i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

U saopštenju EU apeluje na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da lično doprinesu političkom rješenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbjednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, navodeći da EU aktivno podržava ove napore.

  • Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na sjeveru Kosova – saopštila je Masralijeva.

Ona je dodala da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i da EU poziva obje strane da se konstruktivno angažuju.

Masralijeva podsjeća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare