EU od Amerike traži da odobri izvoz više miliona vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU od Amerike traži da odobri izvoz više miliona vakcina

Evropska unija zatražiće od SAD da dozvoli izvoz više miliona doza vakcina protiv virusa korona kompanije “Astra Zeneka” u okviru nastojanja da premosti nedostatak naručenih doza, piše britanski dnevnik “Fajnenšel tajms”.

Isti izvor navodi da EU želi da Vašington osigura slobodan protok isporuke ključnih sastojaka vakcine neophodnih u evropskoj proizvodnji.

  • Verujemo da možemo zajedno da radimo sa SAD kako bi osigurali da se sa dozama vakcine, proizvedenim ili pakovanim u toj zemlji, u potpunosti ispoštuju ugovorene obaveze proizvođača prema EU – ističe se u saopštenju iz Evropske komisije.

Članice EU počele su program vakcinacije u decembru, ali sve teče mnogo sporije nego u drugim razvijenim zemljama, uključujući Britaniju i SAD.

Zvaničnici za slab napredak programa imunizacije, delimično okrivljuju probleme u isporuci proizvođača.

Evropska komisija i Italija su tokom sedmice blokirale isporuku vakcine “Astra Zeneke” za Australiju pošto farmaceutska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obaveze prema EU.

Englesko-švedska farmacetuska kompanija je na udaru kritika u EU zbog odlaganja isporuka vakcine u blok koji je do kraja juna naručio 300 miliona doza.

Danas objavljeno

Putin će odlučiti šta čeka SAD

M.

Pad broja zaraženih u Sloveniji, maturanti prioritetna grupa za vakcinaciju

M.

U Sarajevu ubijeno 3000 Srba i organizovano 211 logora

M.

Ostavite komentar