15. Novembra 2022.

EU očekuje pomak u dijalogu, spremna da ugosti Vučića i Kurtija

Big Portal

Evropska unija je spremna je da dočeka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija čim to bude moguće, ponovio je danas poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja njegov portparol Peter Stano.

Na pitanje novinara na redovnom brifingu za više detalja o pripremi eventualnog sastanka u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, Stano je rekao da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas u Briselu razgovara s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Reč je o radnom sastanku na kojem se traže rešenja i prave pripreme da bi lideri mogli da se sretnu i razgovaraju na najvišem nivou, rekao je Stano. A na pitanje da li se zna da li i kada u Brisel dolazi glavni pregovarač Beograda, Stano je odgovorio da on ne može da govori u ime srpske strane.

Stano je takođe ponovio reči visokog predstavnika Borelja da se radi o najozbiljnijoj krizi po pitanju KiM od 2013 godine, a da EU hoće da pomogne da se nadje evropsko rešenje za sadašnju situaciju.

“Mi smo spremni da dočekamo i premijera Kurtija i predsednika Vučića u Briselu na sastanak na najvišem nivou. Kako je juče naglasio visoki predstavnik, čim to bude moguće i čim oni budu spremni da pokažu evropsko ponašanje tako što će da nađu evropsko rešenje za međusobne probleme”, izjavio je Stano. On dodaje da veruje da “EU nije ona koja je najviše zainteresovana da nađe rešenje” i da “to moraju da budu obe strane, zato što one imaju odgovornost da nađu put za izlaz iz ove situacije”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare