EU: Nove vlasti u Prištini da nastave dijalog sa Beogradom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU: Nove vlasti u Prištini da nastave dijalog sa Beogradom

EU očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu i Metohiji, Žozep Borelj i Oliver Varhelji navode da će “EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova”, ali i podsetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

“Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja. Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastavku dijaloga kome posreduje EU”, poručili su Borelj i Varhelji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu i Metohiji gde se očekuje formiranje parlamenta, vlade i izbor novog predsednika.

Danas objavljeno

Zvornik: Hapšenje zbog ozbiljnih prijetnji po život

M.

Masovnom ubici Brejviku danas počinje saslušanje za puštanje na uslovnu kaznu

M.

Brnabić o slučaju Novaka Đokovića: Tužno i bizarno

M.

Ostavite komentar