9. Maja 2021.

EU nije za ukidanje patenata na vakcine

Big Portal

Inicijativu za ukidanje patenata pokrenule su Indija i Južnoafrička Republika smatrajući da bi se vakcine masovnije proizvodile, a ljudi brže vakcinisali ako kompanije odustanu od prava na intelektualno vlasništvo.

Ideju je prošle sedmice podržala administracija američkog predsjednika Džoa bajdena, ali se usprotivila Njemačka, gdje je centar evropske farmaceutske industrije s kompanijom BioNTech, koja je razvila jedno od najkorištenijih vakcina protiv Kovida-19.

O pandemiji su na sastanku u Portugalu razgovarali evropski zvaničnici, prenosi portal Index.

Mišel je rekao da je EU skeptična prema koristima ukidanja prava intelektualnog vlasništva kao načina borbe protiv pandemije, ali je spremna o tome razgovarati.

“Što se tiče intelektualnog vlasništva, ne vjerujemo da je, kratkoročno gledajući, to magično rješenje, ali spremni smo o tome razgovarati čim budemo na stolu imali neki konkretni prijedlog”, rekao je Mišel.

Dodao je da je pravi put u borbi protiv pandemije što brže proizvesti više vakcina i ukinuti izvozna ograničenja na vakcine u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija.

“U Evropi smo odlučili omogućiti izvoz i potičemo sve partnere da olakšaju izvoz vakcina”, rekao je Mišel.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare