EU nije sposobna zaustaviti Izrael, to mogu samo SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU nije sposobna zaustaviti Izrael, to mogu samo SAD

Žoze Borrell, visoki predstavnik sa spoljnu i bezbjednosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak naveče kako Europska unija nije sposobna posredovati u izraelsko-palestinskom sukobu.

“Pozvali smo na prekid sukoba, ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to”, izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi “Europska vanjska politika u doba Covida 19”.

“Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele”, napomenuo je Borrell, bivši španski ministar spoljnih poslova.

Američki predsjednik Džo Bajden je ranije dana opravdao intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno 103 Palestinaca, od čega 27 djece. Istovremeno je Hamasovm raketiranju iz Pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

“Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu”, rekao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te odbija istragu ratnih zločina a ne priznaje niti poziv Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih židovskih naselja po Palestini.

Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jeruzalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala.

(Hina)

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar