28. Septembra 2019.

“EU neuspješna u rješavanju kosovskog pitanja, UN adekvatnija adresa”

Big Portal

Hofer sve uključene u potragu za rešenjem pitanja KiM podseća na bitnost pridržavanja i ispunjenja svojih obaveza iz Rezolucije UN 1244.

Kazao je da su takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine dodatno pogoršale situaciju između Beograda i Prištine.

“Time Priština pokazuje nespremnost i nerazumevanje za kompromisno rešenje ovog ozbiljnog problema. Neophodno je da Priština preduzme akcije povlačenja svojih mera kako bi se dijalog nastavio. Sada je EU na potezu i trebalo bi konačno da natera Prištinu da ukine takse. EU za to ima na raspolaganju brojne mehanizme koje moze u svako doba da primeni. Kako ne bi izgubila svoju verodostojnost, EU treba što pre da deluje”, podvukao je on.

Hofer je podsetio da EU, kada želi, određenim političkim mehanizmima, kao što su sankcije, može izvršiti pritisak.

Upitan da li bi podržao svako rešenje koje proistekne iz pregovora Beograda i Prištine, a tako i korekciju granica, austrijski političar je kazao da će FPO pozdraviti svako razumeno rešenje koje proiziđe iz dijaloga Beograda i Prištine.

“Ako dođe do korekcije granica između Srbije i Kosova postavlja se pitanje koje posledice ta odluka ima u vezi Bosne i Hercegovine. Najbolje rešenje kosovskog problema je ono rešenje sa kojim bi se usaglasile obe strane i bile zadovoljne, bez ikakvog ucenjivanja sa kojim je Srbija često bila suočena”, rekao je on.

Što se tiče članstva Srbije u EU, kaže da se FPO oduvek izjašnjavala za što skoriji prijem Srbije u Uniju i taj stav je zastupala i u Briselu.

Na pitanje da li Srbija ima pravo, do članstva u EU, da sklapa bilateralne trgovinske sporazume, kao što planira sa Evroazijskom unijom, Hofer ističe da svaka zemlja, koja nije članica EU, ima slobodu da donosi odluke o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma.

“U ovom konkretnom slučaju EU ne sme da kritikuje Srbiju, jer privredi Srbije treba još mnogo da nadoknadi zaostatak koji ima kako bi mogla da stigne privrede zemalja članice EU. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije ne donosi nikakve negativne posledice po EU, čak šta više, mogao bi u budućnosti doneti prednosti za sve”, kazao je on.

Govoreći o stavu FPO prema Srbima, nakon odlaska doskorasnjeg lidera Hajnc-Kristijana Sstrahea, Hofer kaže da to prijateljstvo sa Srbima ne zavisi samo od jedne osobe, već je osnovni stav stranke.

Ssto se sutrašnjih, prevremenih parlamentarnih izbora tiče, Hofer naglašava da ovo glasanje predstavljaju odluku o budućem kursu kojim će se kretati Austrije – kursom daljih reformi ili zastoja.

“Za razliku od drugih partija u Austriji, FPO se zalaže za osnovne vrednosti hrišćanstva i odbija politički islam. Srbi su, sa svojom hrišćanskom tradicijom, saveznici u borbi protiv islamskog ekstremizma”, rekao je Hofer.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare