1. Januara 2022.

EU nesigurna oko tzv. Kosova: “I dalje je neizvjesno”

Big Portal

Tzv. Kosovo i dalje ostaje jedina zemlja u regionu za koju nema vizne liberalizacije, prenosi Reporteri.

Francuska je bila ta koja se do sada najviše protivila odluci u Savetu o viznoj liberalizaciji.

Jedan od glavnih razloga zašto neke zemlje EU oklevaju da liberalizuju vize za tzv. Kosovo jeste što se neke zemlje plaše lošeg iskustva kao u slučaju Albanije i Gruzije.

“Kada su liberalizovane vize za Albaniju i Gruziju, Komisija je takođe rekla da su ispunjeni svi uslovi. Ali posle ukidanja viza imali smo mnogo ljudi koji su došli u naše zemlje, uključujuc´i kriminalce i ekstremiste. Ova liberalizacija je zloupotrebljena. Trebalo je vremena da se reši ovaj problem”, rekao je izvor iz EU i dodao da EU u slučaju tzv. Kosova želi prvo da se uveri da postoji puno poverenje da nec´e biti problema.

On je dodao da saradnja postoji i da će u jednom trenutku doći do liberalizacije, ali da taj trenutak nije sada, ne želec´i da precizira da li se to očekuje tokom francuskog predsedavanja.

Francuska je od 1. januara preuzela rotirajuc´e predsedavanje Savetom Evropske unije, koje c´e trajati do kraja juna. Francuska je postavila niz prioriteta kojima c´e se pozabaviti u prvoj polovini ove godine pre nego što Češkoj prepusti rotirajuc´e vođstvo u drugoj polovini godine.

Što se tiče dijaloga između tzv. Kosova i Srbije, najavljuje se da c´e doc´i do povec´ane diplomatske posvec´enosti, radi ubrzavanja procesa, pošto tzv. Kosovo i Srbija i dalje imaju dijametralno suprotne stavove.

Francusko predsedavanje EU poklapa se sa izborima koji se u ovoj zemlji očekuju na prolec´e ove godine, međutim francuski zvaničnici kažu da održavanje nacionalnih izbora nec´e biti prepreka Francuskoj da izvrši svoje dužnosti sledec´eg predsedavajuc´eg Evropskom unijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare