11. Marta 2020.

EU: Najvažnije je zaustaviti brzo širenje virusa

Big Portal

Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno unutrašnjih poslova EU, kao i forimranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri evra.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je i pozvao na ovaj vanredni razgovor predsednika i premijera zemlja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je reč o odgovoru EU na epidemiju KOVID-19.

-Na prvom mestu je limitiranje širenja virusa, preduzimanje proporcionalnih mera u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama, koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta kao i promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana obolelih od KOVID -19 – naveo je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je najvažnije u ovom trenutku zaustaviti brzo širenje virusa.

-Širenje virusa će nastaviti da se odvija. Najvažnjije je da se to koliko je moguće više uspori, jer ako ima previše zaraženih u kratkom vremenu, biće veliki pritisak na zdravstveni sistem, rekla je Fon der Lajenova.

U EU dodaju da je već uloženo 120 miliona evra u oblast istraživanja vakcine protiv korona virusa.

SOCIJALNO-EKONOMSKE POSLEDICE

Kada su u pitanju socijalno-ekonomske posledice epidemije, iz Brisela poručuju da su spremni da iskoriste sve neophodne instrumente i fondove kako bi pomogli pogođenim preduzećima i radnicima i održali pozitivne ekonosmke parametre.

-Pored državne pomoći i sredstava iz Pakta za stabilnost i razvoj, EU će osnovati i Korona investicioni fond u obimu od 25 milijardi evra za podršku zdravstvenim sistemima, preduzećima, tržištu rada i ostalim osetljivim delovima ekonomije – poručila je Fon der Lajen.

Evropska komisija će svakodnevno koordinisati rad s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova zemlja članica kako bi se znalo ko, šta i kako radi i kako bi sve mere mogle da budu koordinisane, primerene i pravovremene.

U EU navode da u ovom trenutku nema najava o zatvarnju unutrašnjih granica u cilju zaustavljanja širenja KOVID-19, ali da će se dalje mere zajednički dogovarati na dnevnom nivou.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare