EU nabavlja osmu vakcinu protiv Kovida-19 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU nabavlja osmu vakcinu protiv Kovida-19

Evropska komisija danas je odobrila ugovor sa farmaceutskom kompanijom Valneva za kupovinu 27 miliona doza nove vakicne protiv Kovida-19 u 2022. godini.

Ugovor podrazumijeva da se vakcina može prilagođavati i novim varijantama virusa, a da države članice mogu 2023. godine naručiti i do 33 miliona dodatnih doza.

U pitanju je osma kompanija sa kojom Komisija zaključuje ugovor o nabavci vakcina protiv Kovid-19.

U Briselu se navodi da se radi o “tradicionalnoj vakcini” koja sadrži interaktivni virus dobijen inaktivacijom živog virusa.

  • Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade vakcina koja se upotrebljava već 60-70 godina, a temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine vakcina protiv gripa i mnogih vakcina za djecu. To je trenutno jedina vakcina sa inaktiviranim virusom protiv infekcije Kovid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Evropi – navode u Evropskoj komisiji.

Očekuje se da će ovakva vakcina sa umrtvljenim virusom korona dati mnogo širi imuni odgovor i povećati memorijske ćelije koje mogu prepoznati različite dijelove virusa ako se vakcinisana osoba zarazi pravim virusom korona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, povodom potisivanja ovog ugovora, poručila je da “pandemija još nije savladana” i pozvala “sve koji to mogu da se vakcinišu”.

Danas objavljeno

Kina “šokirana”

M.

Udes na autoputu “9. januar”, navodno ima poginulih

M.

Uhapšen visokopozicionirani službenik MUP-a KS, osumnjičen za pomoć krim. miljeu

M.

Ostavite komentar