30. Decembra 2022.

EU na oprezu; pozvali su

Big Portal

Pre sastanka koji je sazvala Komisija, portparol Danijel Feri istakao je da su 7. decembra ažurirane preporuke o slobodnom kretanju unutar EU i putovanju u EU.

Ograničenja su ukinuta, ali postoji mehanizam koji može da se aktivira ukoliko to bude potrebno.

“Ako bi epidemiološka situacija to zahtevala, mere vezane za KOVID-19 mogle bi ponovo da se uvedu na koordinisan način”, dodao je on.

Komisija je takođe istakla da je B.F7 varijanta koronavirusa, koja preovladava u Kini, vec´ prisutna u Evropi i da broj infekcija “nije značajno porastao”.

Portal Politico piše da je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides poslala pismo državama članicama sa apelom da procene svoje nacionalne prakse u vezi sa genomskim nadzorom virusa, da povec´aju kapacitete i da sprovedu nadzor otpadnih voda, uključujuc´i otpadne vode sa aerodroma.

“Ako se pojavi nova varijanta virusa SARS-CoV2, bilo u Kini ili u EU, moramo je rano otkriti kako bismo bili spremni da brzo reagujemo”, napisala je Kirijakides u pismu.

Istovremeno, ona je najavila da Komisija priprema preporuke za zemlje članice i poziva ih da budu oprezne zbog ukidanja ograničenja za putovanje u Kini koje stupa na snagu 8 januara.

Ona smatra da kineski epidemiološki podaci nisu pouzdani, da je broj vakciniranih nizak i da nema ekvivalentnost između kineskih i evropskih sertifikata za KOVID-19 vakcine ili oporavak.

Italija je prva zemlja koja je ponovo uvela obavezno testiranje na KOVID za putnike iz Kine, ali su zdravstvene vlasti saopštile da nije otkrivena nova varijanta koronavirusa kod putnika iz Kine i da je genomsko sekvenciranje pozitivnih slučajeva pokazalo samo varijantu Omikrona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare