"EU mora jače da odgovori na agresiju" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU mora jače da odgovori na agresiju”

Evropska unija mora da pojača odgovor na eskalaciju turske “agresije” u istočnom Sredozemlju, izjavio je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

On je naveo da je turska “agresija” usmerena protiv svih 27 država članica EU, a ne samo na neke od njih.

Dendijas je kritikovao je raspoređivanje turske ratne flote koja prati brod za, kako je rekao, “ilegalno” traganje za naftom i gasom u vodama u kojima članice EU Grčka i Kipar imaju ekskluzivna ekonomska prava.

“Eskalacija agresije Turske usmerena je protiv Evropske unije, a to znači da suprotstavljanje Evrope mora takođe biti pojačano”, rekao je Dendijas posle razgovora s kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Hristodulidisom.

Očekuje se da šef EU za spoljnu politiku Žozep Borel krajem ovog meseca ministre spoljnih poslova 27 zemalja – članica EU obavesti o opcijama za sankcije protiv Turske što će u septembru razmotriti i lideri sedam mediteranskih zemalja u EU, a zatim i samit EU.

Grčka je rasporedila svoju ratnu flotu na područje između Kipra i svog ostrva Krita, gde je Turska ovog meseca ponovo krenula u traganje za naftom i gasom u podmorju. ratne flote Grčke i Turske nedeljama prate jedna drugu što izaziva zabrinutost.

Grčka i Kipar kažu da potezi Turske krše međunarodno pravo dok Turska kaže da neće prestati da brani svoja prava i pravo kiparskih Turaka na eksploataciju ugljovodonika u regionu.

Hristodulidis je rekao da su članice EU saglasne da će razvoj događaja u istočnom Sredozemlju odrediti budućnost odnosa EU i Turske.

Turska ne priznaje Kipar kao državu pošto mu je pre skoro pola veka okupirala više od trećine i proglasila svoju međunarodno nepriznatu etničku državu, a tvrdi da polaže pravo na 44 odsto ekskluzivne pomorske ekonomske zone tog podeljenog ostrva.

Ipak i Hristodulidis i Dendijas su danas izrazili spremnost da probleme reše pregovorima s Turskom, ali samo “u skladu s međunarodnim pravom, pravom mora i s dobrosusedstvom” – rekao je grčki ministar.

Danas objavljeno

Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

Zeljka

Saradnja sa NATO prihvatljiva, ali ne i članstvo

M.

Različiti stavovi oko sertifikata za vakcinisane

M.

Ostavite komentar