Mobilni svijet Tehnologija

EU mobilni operateri će deliti podatke o lokaciji kako bi pratili širenje COVID-19

Sve više vlada se oslanja na praćenje lokacije telefona u nastojanju da prati i obuzda širenje COVID-19. Osam evropskih operatera, uključujući Deutsche Telekom (T-Mobile), Orange i Vodafone, složilo se da će sa Evropskom komisijom dijeliti podatke o lokaciji telefona kako bi pomogli u merenju rasprostranjenosti koronavirusa.

To odmah pokreće pitanja vezana za privatnost, ali jedan zvaničnik u razgovoru za Reuters naglasio je da će EK zaštititi korisnike. Podaci će biti objedinjeni i anonimni, rekao je zvaničnik. Komisija će takođe izbrisati podatke kada se pandemija završi. Evropski nadzornik za zaštitu podataka takođe želi da Komisija „jasno definiše“ podatke koje želi da prikuplja, održava transparentnost i ograniči pristup na epidemiologe i druge relevantne stručnjake.

SZO za zaštitu privatnosti

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija je tvrdila da bi svaka tehnološka pomoć u borbi protiv COVID-19 morala da zaštiti ljudska prava i privatnost. Iako bi ovo moglo da smiri neke strahove da će se praćenje koristiti kao izgovor za nadgledanje stanovnika EU, i dalje postoje zabrinutosti.

Pročitajte i:  Digitalni alati za ocenjivanje učenika tokom izolacije

Bez obzira koliko EU bila pouzdana, nejasno je koliko efikasno može osigurati anonimnost i zaštititi te podatke. Iako je jačina epidemije koronavirusa možda relativno kratka, nije jasno koliko će trajati kriza. Postoji mogućnost da bi praćenje moglo da traje duže nego što bi neki želeli.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

Google Maps trikovi: Da li znate šta sve možete da uradite?

Zeljka

Nova Facebook aplikacija: Jeste li isprobali grupne glasovne pozive?

Zeljka

Odbrojavanje počelo ali je lansiranje stopirano, Maskova raketa ostaje na Zemlji

Zeljka

Ostavite komentar