EU lideri sutra sa Bajdenom o budućnosti odnosa EU i SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU lideri sutra sa Bajdenom o budućnosti odnosa EU i SAD

Lideri EU sastaće 25. i 26 . marta na dvodnevnom samitu koji će se zbog pogoršane epidemiološke istuacije u Evropi održati putem video konfrencije.

Planirano je da se liderima EU prvog dana samita video linkom priključi i novi američki predsjednik, Džozef Bajden, sa kojim će se razgovarati o budućnosti transatlantske saradnje.

Na agenda dvodnevnog samita naćiće se i borba protiv Kovid-19, odnosi EU sa Rusijom, Turskom, kao i ekonomska pitanja.
Pred stastanak EU lidera iz Brisela poručuju da je trenutno glavni prioritet ubrzanje vakcinacije širom EU što podrazumijeva jačanje porizvodnje i isporuke vakcina.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel infomisaće EU lidere o svojim posljednjim kontaktima sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, dok se strateška debata o odnosima EU i Moskve očekuje na sljedećem fizičkom sastanku Evropskog savjeta.

Šefovi država i vlada zemlja članica razmotriće i situaciju u istočnom Mediteranu kao i mogućnosti u okviru angažmana EU sa Turskom.

Drugi dan konfrencije EU lidera tradicionalno je posvećen ekonomskim pitanjima, jačanju uloge evra i jedinstvenog tržišta, a ovoga puta razgovaraće se i o digitalnoj agendi.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar