EU kažnjava proizvođače, a plaćaju kupci - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

EU kažnjava proizvođače, a plaćaju kupci

Evropska komisija će od 1. januara 2020. godine kažnjavati proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram ugljendioksida (CO2) iznad zacrtanog proseka od 95 grama po pređenom kilometru, i to iznosom od 95 evra po gramu.

To proizlazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrednosti emisije CO2 za nove automobile i nova laka privredna vozila, piše Jutarnji list.

Tom Uredbom EK od proizvođača automobila traži da prosečni automobili prodati na tržištu Evropske unije već sledeće godine emituju 95 g/km, a samo pet posto prodatih vozila moći će da ima veću emisiju CO2 od zacrtane.

Sve to vodi i ka poskupljenju cena novih automobila jer trgovci neće sami moći da kompenzuju kazne, navodi Jutarnji.

Prema proceni konsultantske kuće “Euler Hermes”, cena novog automobila već će u 2020. godini u proseku porasti za 2,6 posto, što je tek početak talasa poskupljenja.

Prosečna emisija CO2 kod dizel automobila je 121,5 g/km, i vrlo su blizu emisiji iz benzinskih vozila koja iznosi 123,4 g/km.

Dalje se dodaje da je od 2010. do 2016. godine beležen konstantan pad prosečne emisije CO2 iz putničkih automobila za gotovo 22 g/km, ali da se 2017. emisija povećala za 0,4 g/km, a prošle godine za 2,0 g/km.

Neki od glavnih činilaca koji doprinose povećanju emisije novih putničkih automobila u 2018. su rastući udeli benzinskih automobila u novim registracijama, pogotovo u segmentu SUV vozila koja troše više goriva i emituju više CO2.

Prosečna emisija CO2 novih automobila prodatih u EU tokom 2018. bila je 120,6 g/km, a ako tako bude i 2020., proizvođači će morati da plate ogromne kazne.

Procene stručnjaka govore o kaznama čiji se iznos kreće od 20 pa do 35 milijardi evra, a iznosi kazni će se izračunavati na osnovu broja prodanih, a ne proizvedenih automobila.

EU, pored toga, nakon 2021. godine nastavlja da “steže kaiš”, pa će ciljeve emisije CO2 do 2025. godine smanjiti za 15 posto, a do 2030. smanjenje bi trebalo da iznosi 37,5 posto.

Prema predviđanjima konsultantske kuće “PA Consulting”, 2021. godine, kada će proizvođači automobila morati u celoj svojoj floti da imati prosečnu emisiju od 95 g/km, uslove Evropske unije ispuniće Toyota, Volvo, alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi, vozila marke Ford i Fiat imaće veću emisiju CO2 pa će plaćati penale, dok će PSA i Folksvagen biti na granici.

Fiat-Chrysler pokušava da se dogovori sa Teslom da plati stotine miliona dolara kako bi prodati električni automobili tog proizvođača ušli “pod kapu” italijanskog diva.

Kako je ta strategija dopuštena Uredbom, Fiat bi tako izbegao plaćanje mnogo većih kazni EU. Strože norme Evropske unije mogle bi da dovedu i do toga da se kupci okrenu kupovini polovnih automobila.

Na rabljena vozila se Uredba ne odnosi, pa će njihova cena verovatno još više odskakati u odnosu na nove automobile. Jutarnji dodaje da je samo tokom 2018. godine u Hrvatsku uvezeno 80.648 polovnih automobila, a prodato 61.289 novih.

B92

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar