EU je spasena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU je spasena

Nakon problema sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneka, iz Brisela saopšteno da su skopili ugovor sa kompanijom Fajzer/Biontek o nabavci vakcina.

Iz te kompanije je danas saopšteno da je postignut dogovor sa EU da se taj blok snabde d dodatnih 200 million doza vakcina protiv koronavirusa. Kako se još navodi u saopštenju koje su preneli svetski mediji, vakcine bi trebalo da budu isporučene tokom 2021, s tim da 75 miliona treba da stigne u drugoj četvrtini ove godine.

Podsetimo, EU je prethodno kupila 300 miliona doza vakcina koje proizvode druge dve farmaceutske kompanije. Najveći probelm, podsetimo, nastao je s vakcinama AstraZeneka zbog čega se digla velika prašina i prebacivanje krivice s jedne na drugu stranu.

Kada je postalo da je EU na ivici kolapsa oko vakcinacije stanovništva, pošto vakcina jednostavno nije bilo jer nisu ni isporučene po dogovorenoj količini, stigla je ponuda proizvođača ruske vakacine “Sputnjik V”, koji j eponudio EU sto miliona doza te vakcine.

Ponuda je odbijena, a iz Evrospke komisije je rečeno da Sputnjik V ne spada u njihovu strategiju borbe protiv koronavirusa. Ipak, ostavljen je mali prostor državama članicama da nabavljaju, prema sopstvenim potrebama, vakcine onih proizvođača koje nije aminovala EK.

Tako je Mađarska, kako je tamošnji premijer rekao, nabavila ili nabavlja rusku i kinesku vakcinu po ugledu na Srbiju, a i Hrvatska se polako okreće Rusima.

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar