29. Jula 2020.

EU: Jasno smo stavili do znanja Beogradu i Prištini

Big Portal

Sveobuhvatni sporazum bic´e potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama, javlja Gazeta ekspres.

Portparolka EU Nabila Masrali izjavila je da c´e se dijalog, kojem posreduju, završiti sveobuhvatnim sporazumom samo kada se reše svi problemi između Prištine i Beograda, dovoljno da se potpiše konačni sporazum.

“EU c´e, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, rešavajuc´i sva nerešena pitanja”, rekla je portparolka EU za Gazetu ekspres.

Tokom skoro decenije razgovora u EU, predstavnici Kosova i Srbije potpisali su niz sporazuma, koji nisu sprovedeni. Govorec´i o konačnom sporazumu, navodi da EU očekuje i da se primene prethodni sporazumi.

“Evropska unija i sve njene države članice očekuju da c´e strane implementirati sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima bic´e rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum”, navodi se u odgovoru iz EU.

Nakon sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započele su diskusije na nivou eksperata, koje se nazivaju političkim, a ne tehničkim, navodi Gazeta ekspres.

Kosovo u evropskoj prestonici predstavlja Skender Hiseni, koji je nedavno postavljen za koordinatora, dok Srbiju predstavlja direktor Kancelarije za KiM Marko Đuric´.

Hiseni, koji je učestvovao u gotovo svim pregovorima Kosova, nakon prvih sastanaka u Briselu, rekao je da Kosovo ne prihvata delimične sporazume i da razgovara o sveobuhvatnom sporazumu, koji c´e biti potpisan na kraju.

Tema za koju je kosovska strana zainteresovana da reši u Briselu je pitanje nestalih. Hoti je takođe rekao da je tu temu otvorio u svom prvom susretu sa predsednikom Vučic´em, pre dve sedmice.

Na pitanje o diskusijama oko nestalih, iz EU su saopštili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema nema rok i da c´e se o svim nerešenim pitanjima razgovarati sve dok budu rešene.

“Kosovo i Srbija c´e potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svima dogovorene. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU”, kaže se u odgovoru EU.

Dodaje se da je EU vratila Kosovo i Srbiju za pregovarački sto radi dijaloga, dve godine nakon što su pregovori obustavljeni.

Hoti je predstavljao Kosovo na sastanku sa Vučic´em u Briselu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači prekinuo svoju aktivnost u inostranstvu, nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podiglo optužnicu protiv njega za ratne zločine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare