EU: Izlaznost veća nego 2014. godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU: Izlaznost veća nego 2014. godine

Izlaznost na izborima za Evropski parlament, koji su ušli u posljednji, četvrti dan, kada glasa većina zemalja članica Evropske unije, djeluje da je u porastu u nekim od najvećih država EU.

AP navodi da širom “Starog kontinenta” traje bitka za uticaj u budućem sazivu Evropskog parlamenta.

Navodi se da je, prema podacima dobijenim do sredine popodneva, izlaznost blago povećana u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj.

U Španiji je izlaznost stigla do 35 odsto u odnosu na 24 odsto koliko je zabilježeno u istom vremenskom periodu na poslednjim evropskim izborima održanim 2014. godine. U ovoj zemlji se takođe održavaju i lokalni, a u pojedinim dijelovima Španije i regionalni izbori, uključujući i glasanje za gradonačelnike Madrida i Barselone, dok su 2014. izbori za Evropski parlament bili odvojeni od drugih.

Federalne izborne vlasti Njemačke objavile su da je 29 odsto registrovanih birača glasalo do 14 časova, odnosno četiri sata pre zatvaranja birališta, dok je 2014. godine izlaznost bila na 26 odsto. U ovaj postotak nisu uključeni glasovi upućeni poštom.

Navodi se da je u Francuskoj izlaznost do podneva bila 19 odsto, u poređenju sa 16 odsto u istom vremenskom periodu 2014. godine.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Kraj Superlige: Izašli svi Englezi!

Zeljka

Zemljotres u blizini Ljubljane

M.

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

M.

Ostavite komentar